Home I Edities
Editie 2015
 

Bekijk hier het sfeerverslag

In samenwerking met:

Keurslager

Elindus

MMPCS

Integral

Callebaut

Beco Panel

gullimex

Jermayo

ISPC

Frigomil

Digi

Viva Sara

Lombardia

 

Sprekers 2015

Giedo Thiry, zaakvoerder Gidee
Marketingtips voor verswinkels
Giedo Thiry is van vele markten thuis. Als kruidenierszoon heeft hij het klanten- en marktgevoel met de pollepel binnengekregen en heeft dat verder uitgewerkt en versterkt in de landbouwsector en de primaire voeding en bakkerij. Hij ligt mee aan de basis van merken als Colmar, Maïski en Crocodile. Geen wonder dat het later ontstane reclamebureau Gidee in food, horeca, leisure en sport specialiseerde. Beemster, Ganda, Keurslagers en de Belgische Voetbalbond zijn slechts enkele van de merken die hij vertegenwoordigt. Als directielid van Quality Control wordt betere kwaliteit hoog in het vaandel gedragen. Giedo was heel lang een van de bekende stemmen van de Sport op Radio 1 en op Belgacom TV en Exqi.

Raph Van Loocke - Directeur Hotelschool Ter Groene Poorte
Het Vleeshuis: synergie tussen verschillende voedingsberoepen
Raph Van Loocke is sinds 2006 directeur van Ter Groene Poorte, de gastronomische school in Brugge. Voor de school wordt het schooljaar 2014-2015 alvast een mijlpaal in het bestaan want dan opent Het Vleeshuis, een nieuw en trendbepalend schoolgebouw. In dit gebouw zullen naast leerlingen van de Slagerijschool ook leerlingen uit de Hotelschool, de Voedingstechniekenschool en de Grootkeukenschool een deel van hun opleiding krijgen. De synergie tussen de verschillende voedingsberoepen staat er centraal. Het Vleeshuis beantwoordt volledig aan alle kwaliteitsnormen voor hygiëne en (voedsel)veiligheid en meerdere pedagogische innovaties werden doorgevoerd.

Uitsmijter: Tweesterrenchef Filip Claeys op FoodBubbles
Filip Claeys van de Jonkman in Brugge werd in november door Gault&Millau verkozen tot chef van het jaar 2015.
Directeur Philippe Limbourg. "De chef van het jaar is een evidente keuze geworden. We zijn dit jaar verschillende keren bij De Jonkman op inspectie geweest, en konden telkens vaststellen dat hij de hedendaagse keuken beheerst, een vakmanschap dat hij combineert met respect voor het product. Hij is een pleitbezorger van goede producten, en dan denken we in de eerste plaats aan die uit de Noordzee."
Filip Claeys komt vertellen waarom hij zo veel belang hecht aan lokale producten en hoe hij deze verder wil promoten naar chefs, hobby-koks en andere consumenten.
Ook het belang van goed ondernemerschap en creativiteit om te slagen in de culinaire wereld wordt belicht.
Hij sluit af met een uniek voorstel voor de aanwezige verswinkeliers.


Getuigenissen 2015

Frederik Delrue – Au Flan Breton
Bakkerij, patisserie, tearoom en koffiebranderij onder één dak
Au Flan Breton is een bakkerij in Tervuren met aansluitend een tea-room en vergaderzaal. Frederik Delrue en zijn vrouw Petra Amerijckx bieden hun klanten met maar liefst dertig verschillende, ambachtelijk gebakken broden aan waaronder speculaasbrood, het groot Elzasser, het Deense kerne bröd, mueslibrood en notenbrood. Daarnaast kan men er ook terecht voor heerlijke patisserie en pralines van de fijnste chocolade. In de tearoom kan men ongestoord genieten van artisanale creaties die vers uit de ovens komen of die ontsproten zijn uit het culinair vakmanschap van de chef-kok: een vorstelijk ontbijt, royaal belegde broodjes, hartige quiches, raffinato pasta’s en uiteraard de unieke huisgebrande koffieblend 'Breton Noir' ...

Danny Decroos – Vishandel De Vis
Vishandel van de toekomst
Marktverse vis, kreeft & oesters, een zeebreed assortiment aan zelfbereide gerechten. Dat is waar de Gentse vishandel De Vis voor staat. Zaakvoerder Dany Decroos gaat steeds op zoek naar het meest kwalitatieve visassortiment. Danny koopt zelf rechtstreeks aan via de Zeebrugse of Oostendse visveiling en hij trekt tot in IJsland op zoek naar de beste kabeljauw, roodbaars en heilbot. Een goede relatie met binnen- en buitenlandse vissers en handelaars staat garant voor het meest uitgebreide assortiment vers. Ook de traiteurdienst van De Vis is befaamd. Zo zijn er dagelijks 3 chef-koks in de weer. Zij maken huisbereide visgerechten, maar ook slaatjes, pastabereidingen en wisselende dagschotels.

Luc en Nathalie Callebaut – Vanhaver – Kaasmeester Callebaut
Eerste Kaasmeesters van België 2008 & 2012
Kaasmeesters Callebaut op de Markt in Oudenaarde staat reeds meer dan 15 jaar garant voor de hoogste kwaliteit in huisgerijpte kazen. Het aanbod bestaat uit de betere artisanale kazen, gemaakt van rauwe melk. Dagelijks is er keuze uit meer dan 300 kazen. Luc Callebaut won in 2008 de Caseus Award en werd daarmee de Eerste Kaasmeester van België. Het streven naar constante kwaliteit en aanbod werd nog versterkt toen Nathalie Vanhaver, de vrouw van Luc, eveneens de eerste plaats veroverde in 2012 in deze officiële meesterschapswedstrijd. Het was de eerste maal dat een vrouw deze prestigieuze wedstrijd won. Uniek in Europa is dat het echtpaar in dezelfde zaak werkt.

Marc De Rouck - Keurslagerij De Koepoort
Focus op de beste Belgische kwaliteit in vlees en bereidingen
Keurslager De Koepoort uit Haaltert is reeds generaties een begrip als men spreekt over kwaliteit. Marc de Rouck is een ambachtsman met een hart voor artisanale, streekgebonden producten. Vlees van plaatselijke boeren uit Oost-Vlaanderen staat hier dan ook centraal. Daarnaast ligt de focus ook op de eigen bereide producten:van kookworsten over zouterij- en droogwaren. Het paradepaardje is de Vlaamse grijze boerenkop die in 2010 door de VLAM werd erkend als officieel streekproduct. Ook HACCP staat hoog aangeschreven in de Koepoort. Zo ontwikkelde Marc o.a. zelf een eigen traceersysteem om de voedselveiligheid van alle producten te waarborgen. Zijn procedure behoort tot de strengste in België wat betreft HACCP in de slagerij.

Hans Cailliau – Portobello
Beste groentespeciaalzaak in Oost-Vlaanderen in wedstrijd 'Groentevakman'
Consumenten die op zoek zijn naar groenten en fruit van hoge kwaliteit, kunnen hun hart ophalen bij Portobello in de Pinte. Zaakvoerder Hans Cailliau is een gediplomeerd traiteur die nationaal en internationaal steeds op zoek gaat naar nieuwe variëteiten. Zijn kennis benut hij voor het creëren van unieke huisbereide rauwkostsalades en ook voor buffetten kan men bij Portobello terecht. Advies over de meest uiteenlopende groenten en fruit aan de klanten is een van de stokpaardjes van Hans. Verschillende redenen dus om dit jaar verkozen te worden tot 'Beste Groentespeciaalzaak in Oost-Vlaanderen' in de wedstrijd ‘Groentevakman’ georganiseerd door de Boerenbond samen met onder meer Flandria.

français