Témoignages
2014
Bart Van Cauwenberghe - De Zwarte Vos
Chocolade smaak designer en Belgian Chocolate Ambassador
Bart Van Cauwenberghe is niet alleen een referentie op het gebied van chocolade, hij is ook Chocolate Ambassador. Die titel heeft hij voornamelijk te danken aan de smaakcombinaties en texturen van zijn pralines. Zijn kennis over chocolade geeft hij nu door op cursussen en demo's in binnen- en buitenland. Onder de merknaam ‘De Zwarte Vos’ combineert hij als chocolade smaak designer texturen en kleuren in een perfecte balans. In de loop der jaren is zijn zaak uitgegroeid tot een chocolade walhalla dat de smaakpapillen verovert in alle continenten.
Stephan Destrooper - Bakkerij Stephan Destrooper
Toppatissier en lid van Créateurs de Desserts
Stephan Destrooper runt een succesvolle bakkerij-patisserie in Koksijde. Als kleinzoon van dhr. Jules Destrooper, de gerenommeerde koekjesfabrikant, zit het bakken hem in het bloed. Dagelijks wordt ernaar gestreefd om het rijke assortiment van ambachtelijk bereide producten aan te bieden op basis van de meest zuivere grondstoffen. Recent kreeg het broodassortiment een volledige facelift en werd CHOC YOU, een gloednieuw concept waarbij verse chocolade- en confiserieproducten de hoofdrol spelen, gelanceerd. Als lid van Créateurs de Desserts houdt Stephan, samen met enkele collega's, de vinger aan de pols van de nieuwste ontwikkelingen in de sector en wil hij het beroep van ambachtelijke brood- en banketbakker verder promoten.
Frederic Van Tricht - Kaasmeester Van Tricht
Beste Europese kaasspeciaalzaak 2010 (Wall Street Journal)
De naam Van Tricht is ondertussen een nationaal en internationaal begrip in de wereld van gastronomie en kazen. Frédéric en zijn vader Michel Van Tricht trachten zo veel mogelijk op zoek te gaan naar ambachtelijke producenten. Hiervoor gaan zij regelmatig op ontdekkingstocht in binnen- en buitenland. Als kaasaffineurs kopen zij de kazen jong aan, en werken ze dan verder af door ze op een specifieke manier te bewaren of verder te bewerken. Onder de naam Van Tricht vallen ondertussen een groothandel, een cheese & wine bar, en natuurlijk de gerenommeerde kaaswinkel die in 2010 door The Wall Street Journal werd uitgeroepen tot beste kaaswinkel van Europa.
Luc De Laet - Keurslager De Laet & Van Haver
Slagerij van de nieuwe generatie
Keurslager Luc De Laet heeft een uniek concept uitgewerkt voor de moderne slagerij en blinkt uit door een uitzonderlijk assortiment. Toen de vorige beenhouwerij te klein werd, was de tijd rijp voor een nieuwe winkel met uitgebreide traiteurafdeling en aansluitende bistro. Meer dan 20 soorten Europese runderrassen, die Luc zelf aankoopt en importeert, sieren het aanbod. Voor de verwerking hiervan beschikt de slagerij over een eigen rokerij en zouterij. Bovendien is Luc voorloper op het gebied van dry aged meat, waarbij de volle smaak van het vlees weer op de voorgrond treed door het te laten rijpen onder specifieke omstandigheden.
Wim Peeters - Peeters & Govers - Delidis
Beste Groentevakman 2013
De zaakvoerders Wim, Jan en Hilde en het team van supermarkt Peeters-Govers in Gierle werden bekroond tot 'De Groentevakman 2013'. Peeters-Govers in Gierle had volgens de jury het aantrekkelijkste groente- en fruitrayon van de zelfstandige supermarkten in Vlaanderen. Peeters-Govers was reeds bij velen bekend als de specialist in verse groenten en fruit, en is ontstaan uit de mobiele handel die de grootvader van Wim heeft opgericht. Seizoenproducten staan hier hoog aangeschreven en de kwaliteit van de inlandse producten staat centraal. De jury vond bovendien dat de winkelbeleving en de benadering door het personeel van een zeer hoog niveau getuigen. |